Intensitate, tensiune, putere electrica

In acest articol va voi explica cateva notiuni de electrica. Sunt sigur ca multi dintre voi ati auzit de intensitate electrica, tensiune electrica sau putere electrica. Probabil, unii dintre voi nu au inteles exact semnificatia lor, deoarece definitia teoretica a acestora este destul de “stufoasa”. Haideti sa vedem ce inseamna fiecare in parte si cu ce putem sa le comparam ca sa le putem retine mult mai usor, si sa intelegem despre ce este vorba.

In primul rand, va voi explica mai clar notiunea de curent electric. Teoretic, curentul electric este definit in felul urmator: miscarea ordonata a purtatorilor de sarcina sub actiunea unui camp electric. Sunt sigur ca pentru unii dintre voi suna cam nedigerabil.

Ca sa puteti intelege cu totii, va ofer urmatoarea alternativa pe care sunt sigur ca o veti retine: curentul electric reprezinta calatoria electronilor din locul din care au fost trimisi (borna negativa) de catre campul electric (reprezinta zona din jurul unui obiect/corp incarcat electric), in locul unde sunt preluati (borna pozitiva). De aici se poate deduce faptul ca, curentul electric nu poate exista fara tensiune electrica si fara un traseu de intoarcere de la o borna la alta.

Intensitatea electrica

Reprezinta marimea ce arata cate sarcini electrice trec printr-un conductor electric intr-un interval de timp stabilit. Ca sa o puteti percepe mai bine, o puteti compara cu echivalentul sau mecanic, si anume debitul (reprezinta cantitatea totala de apa care curge pe o suprafata intr-un interval de timp).

De retinut: Se noteaza cu I si se masoara in A (Amper)!

Tensiunea electrica

Reprezinta unitatea de masura ce exprima dezechilibrul dintre doua extreme ale unui corp. Altfel spus, cu cat mai multi electroni (purtatori de sarcina negativa) sunt trimisi de la borna + la borna – , cu atat vom avea o tensiune mai mare. Ca sa puteti retine mai usor, va puteti gandi la tensiune ca fiind echivalenta cu diferenta de presiune.

De retinut: Se noteaza cu U si se masoara in V (Volt)! Sensul real al curentului este de la borna – la borna +, iar cel conventional (utilizat) este de la borna + la borna – !

Puterea electrica

Este o marime electrica care indica viteza de transfer a energiei electrice intr-un circuit electric. Altfel spus, reprezinta viteza de transformare a energiei electrice in sau din alta forma de energie.

Puterea electrica poate fi: activa (P), reactiva (Q), aparanta (S).

Puterea electrica activa este puterea pe care o consuma un circuit in mod real. Se noteaza cu P si reprezinta produsul dintre U si I.

Puterea electrica reactiva este puterea plimbata de bobine si condensatori intr-un circuit. Bobinele si condensatorii sunt componente reactive (reactioneaza la trecerea curentului prin ele, folosind energia electrica acumulata). Se noteaza cu Q si reprezinta raportul dintre U^2 si reactanta X (reactanta arata de cate ori un condensator sau o bobina se opun trecerii curentului electric; este practic ca o rezistenta), fiind masurata in VAR (Volt-Amper Reactiv).

Puterea electrica aparenta este suma dintre puterea activa si puterea reactiva. Se noteaza cu S si se masoara in VA (Volt-Amper).

Factorul de putere

Din punct de vedere matematic, reprezinta raportul dintre P si S. Daca intr-un circuit electric exista numai componente reactive (bobine si condensatori) are valoarea 0.

Daca intr-un circuit electric P este egal cu S, adica in circuit avem numai consumatori (bobine, condensatori, rezistente – doar rezistentele consuma putere activa), factorul de putere este egal cu 1.

De retinut: In realitate, valoarea lui este, de regula, cuprinsa in intervalul 0 – 1! Se noteaza cu cosφ.

Daca v-a placut acest articol, daca aveti intrebari, review-uri, pareri, curiozitati, idei de teme, va astept cu un like, un share sau un mesaj pe pagina de facebook I-Tehnum!

Leave a comment